Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği Olağan Genel Kurul Toplantısı
2018 TROYA YILI’NDA YENİ NESİL SANATÇILAR EFSANEYİ YENİDEN YORUMLUYOR
Topkapı Sarayı Babüsselam Kapısı Konferans Salonu
Topkapı Sarayı Babüsselam Kapısı Konferans Salonu Restorasyon Hikayesi
Derneğimizin kuruluşundan iki yıl önce; ünlü tarih bilimcilerinden Prof. Dr. İlberOltaylı, Başkanımız Zafer Kozanoğlu ve Başkan Yardımcımız Arzu Sabancı’ya yaptıkları çalışmaları bir dernek altında toplayarak kurumsallaşmaları gerektiğini söyledi.
Üyelerimiz derneğin kuruluşunu bir söyleşi ile duyurmak için kendilerini yüreklendiren İlberOltaylı'yı Topkapı Sarayı Müzesi’nde ziyaret ettiklerinde, birçok Uluslararası konferansın düzenlendiği salonun mevcut haline üzülerek hakkettiği değere kavuşması için ilk proje olarak salonun onarım ve modernizasyonuna karar verdi.
Benzeri olmayan bünyesinde saltanat hazinesi, imparatorluk arşivleri ve kutsal emanetlerin korunduğu yapılar bütünü içinde çalışmak her bakımdan heyecan verici oldu. Babüsselam adı verilen bölüm ilk yapılışında sarayın kapı arası olup, törenleri yöneten kapı ağasının görev alanıydı. Zaman içerisinde değişik amaçlarla kullanıldığı da biliniyor.
Tarihsel süreçte bozulan mimari öğeler, son restorasyonla birlikte aslına sadık kalınarak tekrar hayata geçirildi. Geç dönemde yapılan sıvalar kaldırılınca asıl bütünlüğünü kazanan mekan ulus ve uluslararası konferanslara ev sahipliği yapıyor.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nden alınan izinleri takiben Ekim 2012 tarihinde başlanan çalışmalar Mayıs 2013’te tamamlanarak ilk konukları olarak üyelerimizi ağırlamıştır.
TOPKAPI SARAYI
Osmanlı sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı Saray’da, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir. 1850’lerin başında Sultanlar, mevcut Saray 19. yüzyılın devlet protokolü ve merasimlerine ilişkin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için Boğaz’daki Dolmabahçe Sarayı’na taşınmışlardır. Ancak saltanat hazinesi, Mukaddes Emanetler ve imparatorluk arşivleri Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilmiş, bir baba ocağı olması ve Mukaddes Emanetler’i barındırmasından dolayı burada devlet törenleri yapılmaya devam edilmiştir.
Topkapı Sarayı, Osmanlı monarşisi 1922’de kaldırıldıktan sonra,3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür.
Stratonikeia
Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti: "Stratonikeia"
Arkeoloji Havuzu
"EPOS7 Derneği genç arkeolog adayları yetiştiriyor."
EPOS7 Derneği’nin “eğitim programı” projesi olan ARKEOLOJİ HAVUZU, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyadaki zengin ve nitelikli kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillerle aktarımı için bilinç uyandırmak amacıyla tasarlandı. Proje kapsamında öğrencilere arkeoloji eğitimi vererek nasıl bir coğrafyada yaşadıklarını, arkeolojinin önemini, kültürel mirasın korunması gerektiğini genç kuşaklara öğretmeyi amaçlayan Arkeoloji Havuzu ekibi genç nüfusta farkındalık yaratmayı amaçlayan bir eğitim projesi olarak ilk ve orta dereceli okullarda faaliyetlerini sürdürüyor.